Подручје рада: ТРГОВИНА, УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ
Област: УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ
Образовни профил: КОНОБАР
Конобари послужују храну и пиће у угоститељским објектима. Пошто од гостију приме наруџбе, преносе их особљу у кухињи или на шанку и воде рачуна о томе да госте што брже и што квалитетније угосте.
Конобарско занимање укључује и друге послове везане уз послуживање гостију, као што су постављање столова и њихово поспремање након употребе, испостављање рачуна и наплата услуга. Независно о томе раде ли у ресторанима који припремају јела по наруџби, у ресторанима који нуде храну припремљену брзо или у кафе баровима, од конобара се очекује да буду љубазни, тачни, брзи и комуникативни.
Будући да су конобари у сталном и непосредном контакту с гостима и како репутација угоститељскога објекта у којем раде увелико зависи од њих, од њих се не очекује само коректна услуга него и то да госту боравак учине што угоднијим. Управо из тога произлазе разлике у обављању конобарског посла. У неким угоститељским објектима - а то зависи од врсте и категорије објекта - од конобара се захтева и обављање посебних послова, као што су дочекивање гостију на улазу у локал, пратња до стола, придржавање столице при седању, помоћ при одлагању гардеробе те саветовање при одабиру јела (специјалитета куће).
Бармен (точилац пића) за шанком припрема и послужује пића, а некада и јела, па их наплаћује. У већим угоститељским објектима уз то припремају пића и испоручују их конобарима који их послужују гостима за столовима. Бармени се брину о томе да шанк буде снабдевен пићима и другим намирницама које послужују и хигијенски одржавају шанк и инвентар у склопу шанка. Као код конобара, и од њих се очекује да буду љубазни, тачни, брзи и комуникативни.
Р.б.
|
Предмети
|
I разред
|
II разред
|
III разред
|
|||
Нед.
|
Год.
|
Нед.
|
Год.
|
Нед.
|
Год.
|
||
А
|
ОПШТЕОБРАЗОВНИ
|
||||||
1.
|
Српски језик и књижевност
|
3
|
102
|
2
|
64
|
2
|
60
|
2.
|
Страни језик
|
2
|
68
|
2
|
64
|
2
|
60
|
3.
|
Физичко и васпитање
|
2
|
68
|
2
|
64
|
2
|
60
|
4.
|
Математика
|
2
|
68
|
2
|
64
|
1
|
30
|
5.
|
Рачунарство и информатика
|
2
|
68
|
|
|
||
6.
|
Историја
|
|
|
2
|
60
|
||
7.
|
Хемија
|
1
|
34
|
|
|
||
8.
|
Екологија и заштита животне средине
|
1 | 32 |
|
|||
9.
|
Географија |
1
|
34
|
||||
10.
|
Социологија са правима грађана
|
|
|
1
|
30
|
||
Б
|
ОБАВЕЗНИ СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ
|
||||||
11.
|
Страни језик II
|
2
|
68
|
2
|
64
|
2
|
60
|
12.
|
Здравствена култура
|
2
|
68
|
|
|
|
|
13.
|
Основе туризма и угоститељства
|
2
|
68
|
|
|
||
14.
|
Свечани пријеми
|
|
|
|
|
3 |
90
+30
|
15.
|
Услуживање
|
12 |
408
+60
|
12
|
384
+90
|
11
|
330
+90
|
16.
|
Исхрана
|
2 | 64 | ||||
17.
|
Економика туристичких и угоститељских предузећа |
1 | 32 | ||||
18.
|
Психологија у туризму и угоститељству
|
2 | 60 | ||||
19. | Основе куварства | 2 | 64 | ||||
20. | Основе посластичарства | 1 | 30 | ||||
21. | Туристичка географија | 1 | 32 | ||||
22. | Предузетништво | 2 | 60 | ||||
23. | Професионална пракса | 30 | 60 | ||||
В
|
ИЗБОРНИ
|
||||||
24.
|
Верска настава/Грађанско васпитање
|
1
|
34
|
1
|
32
|
1
|
20
|
25. | Изборни предмети према програму образовног профила | 2 | 64 | 2 | 60 |