Подручје рада: ТРГОВИНА УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ
Област: УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ
Образовни профил: КУЛИНАРСКИ ТЕХНИЧАР
Смер кулинарски техничар је нови смер у школи. Како у Србији долази до повећања броја хотела и ресторана, тако расте и потреба за кадровима који се школују на овом смеру.
Током школовања акценат је на стручним предметима чије је савладавање неопходно за рад у кухињи па тако ученици током све четири године изучавају наставни предмет кулинарство са практичном наставом.
Школовање је четворогодишње и по завршеној четвротј години и положеној стручној матури ученици стичу звање кулинарског техничара.
Полагање матуре је организовано тако да ученици полажу матурски испит из српског језика и књижевности и кулинарства са практичном наставом као обавезних предмета и једног наставног предмета по сопственом избору. По положеној матури, ученици могу наставити своје образовање.
Поред теоријске наставе и часова вежби у школи, ученици се упућују и на практичну наставу у шабачке ресторане и хотеле.
Кулинарски техничар: припремање националиних јела и посластица, спремање јела и посластица познатих кухиња других народа, израда норматива утрошка матерјала за спремање јела.
Подручје запошљавања: хотелски ресторан, класични ресторан, специјализован ресторан, снек бар, резиденције и протоколи, ресторани на саобраћајним средствима.
Р.б.
|
Предмети
|
I разред
|
II разред
|
III разред
|
IV разред
|
||||
Нед.
|
Год.
|
Нед.
|
Год.
|
Нед.
|
Год.
|
Нед.
|
Год.
|
||
А
|
ОПШТЕОБРАЗОВНИ
|
||||||||
1.
|
Српски језик и књижевност
|
3
|
105
|
3
|
102
|
3
|
96
|
3
|
87
|
2.
|
Страни језик
|
2
|
70
|
2
|
68
|
2
|
64
|
2
|
58
|
3.
|
Социологија
|
|
|
|
|
2
|
64
|
|
|
4.
|
Филозофија
|
|
|
|
|
|
|
2
|
58
|
5.
|
Историја
|
2
|
70
|
2
|
68
|
|
|
|
|
6.
|
Музичка уметност
|
1
|
35
|
|
|
|
|
|
|
7.
|
Ликовна култура
|
|
|
1
|
34
|
|
|
|
|
8.
|
Физичко васпитање
|
2
|
70
|
2
|
68
|
2
|
64
|
2
|
58
|
9.
|
Математика
|
3
|
105
|
3
|
102
|
2
|
64
|
2
|
58
|
10.
|
Рачунарство и информатика
|
2
|
70
|
2
|
68
|
|
|
|
|
11.
|
Географија
|
2
|
70
|
1
|
34
|
|
|
|
|
12.
|
Физика
|
2
|
70
|
2
|
68
|
|
|
|
|
13.
|
Хемија
|
2
|
70
|
2
|
68
|
|
|
|
|
14.
|
Биологија
|
2
|
70
|
2
|
68
|
|
|
|
|
15.
|
Устав и права грађана
|
|
|
|
|
1
|
32
|
|
|
Б
|
СТРУЧНИ
|
||||||||
16.
|
Основи туризма и угоститељства
|
2
|
70
|
|
|
|
|
|
|
17.
|
Хигијена
|
2
|
70
|
|
|
|
|
|
|
18.
|
Економика и организација предузећа
|
|
|
2
|
68
|
|
|
|
|
19.
|
Психологија
|
|
|
|
|
2
|
64
|
|
|
20.
|
Уметничко обликовање
|
|
|
|
|
2
|
64
|
|
|
21.
|
Туристичка географија
|
|
|
|
|
2
|
64
|
2
|
58
|
22.
|
Познавање робе
|
|
|
|
|
2
|
64
|
2
|
58
|
23.
|
Наука о исхрани
|
|
|
|
|
|
|
2
|
58
|
24.
|
Хотелијерство
|
|
|
|
|
|
|
2
|
58
|
25.
|
Маркетинг у туризму
|
|
|
|
|
|
|
2
|
58
|
26.
|
Куварство са практичном наставом
|
5
|
175
|
8
|
272
|
11
|
352
|
10
|
290
|
В
|
ИЗБОРНИ
|
||||||||
27.
|
Верска настава / Грађанско васпитање
|
1
|
35
|
1
|
34
|
1
|
32
|
1
|
29
|
|
УКУПНО
|
33
|
1155
|
33
|
1122
|
32
|
1024
|
32
|
928
|