Подручје рада: ТРГОВИНА, УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ
Област: УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ
Образовни профил: ПОСЛАСТИЧАР
Занимање посластичар спада у подручје рада угоститељства у трајању од 3 године. Основна делатност овог занимања је у производњи и промету посластица. Школа пружа ученицима знања из опште-образовних предмета - нешто више у I разреду, док у II и III разреду већа пажња се поклања уже стручним предметима а посебно практичној настави.
У школи постоји специјализован кабинет за занимања угоститељства где ученици посластичари у II и III разреду изводе по два дана у недељи практичну наставу у оквиру предмета Посластичарство и пекарство.
Ово занимање од ученика захтева способности и особине као што су : педантност, уредност, прецизност, маштовитост а изнад свега добру спретност руку и прстију.
У току школовања ученици се оспосовљавају знањем а највише практичним вештинама у изради свих врста посластица : колача, кремова, торти, пудинга, суфлеа, чоколадних омлета а такодје и свих врста погача, теста, пецива, пита и славских колача.
Ученици овог занимања често одлазе на сајмове и изложбе угоститељства а такође учествују са својим практичним радовима на сајмове ученичких задруга.
Ученици овог занимања у II и III разреду имају блок наставу од 150 часова или 5 недеља и тада се налазе у угоститељским објектима како би усавршили своја знања у практичној примени.
Након завршетка школовања могу ванредно уписати доквалификацију и преквалификацију на неким од жељених смерова а такође могу наставити школовање на одговарајућим Високим струковник школама. Уколико желе да се запосле биће радо примљени у свим угоститељским објектима у земљи па и у иностранству.
Р.б.
|
Предмети
|
I разред
|
II разред
|
III разред
|
|||
Нед.
|
Год.
|
Нед.
|
Год.
|
Нед.
|
Год.
|
||
А
|
ОПШТЕОБРАЗОВНИ
|
||||||
1.
|
Српски језик и књижевност
|
3
|
102
|
2
|
64
|
2
|
60
|
2.
|
Страни језик
|
2
|
68
|
2
|
64
|
||
3.
|
Физичко и васпитање
|
2
|
68
|
2
|
64
|
2 |
60
|
4.
|
Математика
|
2
|
68
|
2
|
64
|
1
|
30
|
5.
|
Рачунарство и информатика
|
2
|
68
|
|
|
||
6.
|
Историја |
2
|
60
|
||||
7.
|
Хемија |
1
|
34
|
||||
8.
|
Екологија и заштита животне средине |
1
|
32
|
|
|
||
9.
|
Географија | 1 |
34
|
|
|
|
|
10.
|
Социологија са правима грађана
|
1
|
30
|
||||
Б
|
СТРУЧНИ
|
||||||
11.
|
Здравствена култура
|
2
|
68
|
|
|
|
|
12.
|
Основе туризма и угоститељства
|
2
|
68
|
|
|
|
|
13.
|
Исхрана
|
2
|
68
|
|
|
||
14.
|
Посластичарство
|
12
|
408
+60
|
18 |
576
+60
|
16
|
480
+120
|
15.
|
Основе услуживања
|
|
|
|
|
1
|
30
|
16.
|
Економика туристичких и угоститељских предузећа
|
|
|
1
|
32
|
||
17.
|
Туристичка географија
|
|
|
1
|
32
|
||
18.
|
Националне посластице
|
|
|
|
|
2
|
60
|
20. | Предузетништво | 2 | 60 | ||||
21.
|
Професионална пракса
|
30
|
60
|
||||
Г
|
ИЗБОРНИ
|
||||||
22.
|
Верска настава/Грађанско васпитање
|
1
|
35
|
1
|
32
|
1
|
29
|
23. | Изборни предмети према програму образовног профила | 68 | 2 | 64 | 2 | 60 |