Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Рад под шифром 2453 је нацртао Данијел Ђукић II5

evdnevnik

На почетку, срећан нам Дан државности!
Почевши од 2002.године, српски Дан државности су 15. и 16, фебруар. Подсећамо: 15. фебруар је дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак против Турака, под вођством Ђорђа Петровића Карађорђа, а 16. фебруар - дан када је у Kрагујевцу 1835. године усвојен и заклетвом потврђен први модерни, и за то време, изузетно либерални Устав Kнежевине Србије.

darwinДан рођења великог биолога Чарлс Дарвина и међународни је празник који се зове по њему.,је данас, 12,фебруара. Маја Нинковић, II3, шаље нам свој избор погледа на значај Дарвинове теорије. "Да преживљавају најиздржљивији - први је открио Чарлс Дарвин. Он је ово приметио када је пре 160 година изучавао џиновске корњаче на Галапагосу. Сама прича о Дарвиновом открићу почиње нешто раније. У октобру 1838. енглески природњак Чарлс Роберт Дарвин прочитао је математичко дело о принципу становништва Томаса Малтуса,објављено 1798. Из ње је научио да је пораст било које популације ограничен недостатком хране, па се најситији изборе за опстанак.

Поводом Дана заљубљених, Тамара Шарчевић, II1, нам рецитује своју омиљену љубавну песму.

 

ЖИВОТ


dan zivotaПролазан, а опет вечан. Компликован, а са друге стране тако једноставан. Необјашњив, а у ствари олако схваћен. Брз, јер нам је вечити изговор да негде журимо, кратак, јер га ми сами на такав начин доживљавамо, тежак, кад нам треба изговор и кад смо немоћни да кренемо даље.
Постоји много различитих људи, који на свој, посебан начин, схватају и дефинишу шта је живот. С једне стране постоје људи који су безвољни, истрошени, они које живот није мазио, није држао ушушкане као бебе у колевци штитећи их од свих опасности и невоља. Њих је живот ударио својом тешком руком, остављајући скоро без даха, без наде да крену даље, и они управо ту поклекну. Лакше им је да се предају, после првог неуспеха да одустају, него да наставе даље.