Подручје рада: ТРГОВИНА, УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ
Област: УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ
Образовни профил: KУВАР
Образовни профил кувар развијен је на нивоу средњешколског образовања. Школовање траје три године, после завршене основне школе. Избором овог профила, ученици ће стећи знања и вештине у свим сегментима угоститељских послова:
- принципи правилне исхране и њихова практична примена;
- потребне намирнице, са познавањем свих њихових особина, како теоријских, тако и практичних;
- начини прераде и чувања намирница и готових производа;
- припремање јела, пића и напитака и њихово услуживање;
- санитарно- хигијенски услови рада у угоститељским пословним јединицама.
Практична настава обавља се у другом и трећем разреду по 12 часова недељно, у угоститељским пословним јединицама са којима школа има уговор о сарадњи, а блок- настава 60 часова у првом и по 150 часова у другом и трећем разреду. На тај начин, ученици имају могућности да потврде сва теоријска знања из стручних наставних предмета, па стичу знања и вештине у свим потребним областима рада.
По завршетку школовања, постоји могућност запошљавања на територији општине Шабац и шире, као и даљег школовања.
Р.б.
|
Предмети
|
I разред
|
II разред
|
III разред
|
|||
Нед.
|
Год.
|
Нед.
|
Год.
|
Нед.
|
Год.
|
||
А
|
ОПШТЕОБРАЗОВНИ
|
||||||
1.
|
Српски језик и књижевност
|
3
|
102
|
2
|
64
|
2
|
60
|
2.
|
Страни језик
|
2
|
68
|
2
|
64
|
||
3.
|
Физичко и васпитање |
2
|
68
|
2
|
64
|
2 |
60
|
4.
|
Математика
|
2
|
68
|
2
|
64
|
1
|
30
|
5.
|
Рачунарство и информатика
|
2
|
68
|
|
|
||
6.
|
Историја |
|
|
2
|
60
|
||
7.
|
Хемија
|
1
|
34
|
|
|
||
8.
|
Екологија и заштита животне средине |
1
|
32
|
||||
9.
|
Географија |
1
|
34
|
||||
10.
|
Социологија са правима грађана |
|
|
1
|
30
|
||
Б
|
ОБАВЕЗНИ СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ
|
||||||
11.
|
Здравствена култура
|
2
|
68
|
|
|
|
|
12.
|
Основе туризма и угоститељства
|
2
|
68
|
|
|
|
|
13.
|
Куварство
|
12
|
408
+60
|
18
|
576
+90
|
16
|
480
+120
|
14.
|
Националне кухиње
|
|
|
|
|
2
|
60
|
15.
|
Основе услуживања
|
|
|
|
|
1
|
30
|
16.
|
Економика туристичких и угоститељских предузећа
|
|
|
1
|
32
|
||
17.
|
Туристичка географија
|
|
|
1
|
32
|
||
18.
|
Предузетништво | 2 | 60 | ||||
19. | Исхрана | 2 | 68 | ||||
20. | Професионална пракса | 30 | 60 | ||||
Г
|
ИЗБОРНИ
|
||||||
21.
|
Верска настава/Грађанско васпитање
|
1
|
35
|
1
|
32
|
1
|
29
|
22. | Изборни предмети према програму образовног профила | 2 | 64 | 2 | 60 |