Економска школа

"Стана Милановић"

Шабац

 

УЛОЖИ У

БУДУЋНОСТ

 

ОСВОЈИ

ЗНАЊЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подручје рада: ТРГОВИНА, УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ

Област: УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМ

Образовни профил: КОНОБАР

Конобари послужују храну и пиће у угоститељским објектима. Пошто од гостију приме наруџбе, преносе их особљу у кухињи или на шанку и воде рачуна о томе да госте што брже и што квалитетније угосте.

Конобарско занимање укључује и друге послове везане уз послуживање гостију, као што су постављање столова и њихово поспремање након употребе, испостављање рачуна и наплата услуга. Независно о томе раде ли у ресторанима који припремају јела по наруџби, у ресторанима који нуде храну припремљену брзо или у кафе баровима, од конобара се очекује да буду љубазни, тачни, брзи и комуникативни.

Будући да су конобари у сталном и непосредном контакту с гостима и како репутација угоститељскога објекта у којем раде увелико зависи од њих, од њих се не очекује само коректна услуга него и то да госту боравак учине што угоднијим. Управо из тога произлазе разлике у обављању конобарског посла. У неким угоститељским објектима - а то зависи од врсте и категорије објекта - од конобара се захтева и обављање посебних послова, као што су дочекивање гостију на улазу у локал, пратња до стола, придржавање столице при седању, помоћ при одлагању гардеробе те саветовање при одабиру јела (специјалитета куће).

Бармен (точилац пића) за шанком припрема и послужује пића, а некада и јела, па их наплаћује. У већим угоститељским објектима уз то припремају пића и испоручују их конобарима који их послужују гостима за столовима. Бармени се брину о томе да шанк буде снабдевен пићима и другим намирницама  које послужују и хигијенски одржавају шанк и инвентар у склопу шанка. Као код конобара, и од њих се очекује да буду љубазни, тачни, брзи и комуникативни.

 

Р.б.
Предмети
I разред
II разред
III разред
Нед.
Год.
Нед.
Год.
Нед.
Год.
А
ОПШТЕОБРАЗОВНИ
1.
Српски језик и књижевност
3
102
2
64
2
60
2.
Страни језик
2
68
2
64
2
60
3.
Физичко и  васпитање
 2
68
2
64
2
60
4.
Математика
2
68
2
64
 1
30
5.
Рачунарство и информатика
2
68
6.
Историја
2
60
7.
Хемија
1
34
8.
Екологија и заштита животне средине
1 32
9.
Географија
1
34
10.
Социологија са правима грађана
1
30
Б
ОБАВЕЗНИ СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ
11.
Страни језик II
2
68
2
64
2
60
12.
Здравствена култура
2
68
13.
Основе туризма и угоститељства
2
68
14.
Свечани пријеми
3
90
+30
15.
Услуживање
12
408
+60
12
384
+90
11
330
+90
16.
Исхрана

2 64
17.
Економика туристичких и угоститељских предузећа

1 32
18.
Психологија у туризму и угоститељству

2 60
19. Основе куварства     2 64    
20. Основе посластичарства         1 30
21. Туристичка географија     1 32    
22. Предузетништво         2 60
23. Професионална пракса   30   60    
В
ИЗБОРНИ
24.
Верска настава/Грађанско васпитање
1
34
1
32
1
20
25. Изборни предмети према програму образовног профила     2 64 2 60